Miliaan Niesten - Pro Dutch Tennis Player - Ranking single: 441 dubbel: 521

  Miliaan Niesten Pro Tennis Speler  
 

Beste tennisliefhebber,


Ik ben Miliaan Niesten en ik ben 32 jaar oud. Drie jaar geleden heb ik het VWO afgerond en ben ik gestart met fulltime tennis. In het begin ging het met vallen en opstaan, omdat ik veel blessures had. Bovendien heb ik anderhalf jaar geleden Pfeiffer gekregen, dat mij meer dan een half jaar kostte om van te herstellen.

In de afgelopen drie jaar heb ik grote sprongen gemaakt. In het begin heb ik vooral nationale toernooien gespeeld, om mijn niveau te verbeteren. Dankzij hard trainen en veel wedstrijden te spelen, knokte ik mij in de top 50 van Nederland. Vervolgens ben ik tijdens mijn tweede jaar fulltime tennis geleidelijk aan met future toernooien in het buitenland begonnen, om de volgende stap te kunnen zetten in de ontwikkeling van mijn tenniscapaciteiten. Al in mijn 3e future toernooi (Ivoorkust, Afrika) haalde ik vanuit de kwalificatie de kwartfinale in de singel en finale in het dubbelspel (maart 2008). Maar helaas heb ik vanwege Pfeiffer dat jaar geen nieuwe resultaten kunnen boeken. Eind 2008 was ik weer top fit. Dat resulteerde direct in 2 toernooizeges op A-toernooien.

In de eerste paar maanden van 2009 resulteerde mijn goeie spel nog niet in punten voor de wereldranglijst. Vanaf de start van het outdoor tennisseizoen kwamen de resultaten. Eerst ben ik met mijn tennisteam op E.T.V. Volley (Eindhoven) in de landelijke competitie kampioen geworden in de eerste klasse gemengd op zondag. Vervolgens haalde ik in de zomer opnieuw 2 ATP-punten (voor de wereldranglijst) in Spanje, waarna ik de stijgendelijn in Israel en Mexico heb door getrokken met een kwartfinale, halve finale en een finale plaats in future toernooien. In november haalde ik weer een ATP-punt in Maleisië en won ik mijn eerste future toernooi in het dubbelspel (samen met Jesse Huta Galung). Zie ook het menu 'Resultaten'.

Kort samengevat ben ik nu in een half jaar tijd van 1700 naar 763 op de wereldranglijst gestegen. Inmiddels sta ik ook in de top 30 van Nederland.

Graag geef ik u ook inzicht in mijn leven als beginnend professional. Ik wissel wedstrijdperiodes af met trainingsweken. Ik speel maximaal 3 toernooien achter elkaar, gevolgd door in ieder geval 1 week training. Zo kan ik optimaal presteren tijdens de toernooien en regelmatig werken aan verbeterpunten in een trainingsweek. Bovendien blijf ik op deze manier het meest fit.

Tijdens een toernooi staat alles in het teken van mijn eerst volgende wedstrijd. De trainingsintensiteit de dagen voorafgaand aan de wedstrijd, pas ik er op aan. Ik zorg dat ik voldoende rust heb, de juiste voeding tot me neem, al mijn materiaal op orde heb en dat ik een helder speelplan heb, zodat ik optimaal kan presteren. Een wedstrijddag bestaat voor mij voornamelijk uit: op de juiste momenten eten, voldoende rust nemen, inspelen voor de wedstrijd en vervolgens de baan op! Daarna zorg ik ervoor dat ik zo snel mogelijk kan herstellen (oefeningen, voeding) en de wedstrijd nabespreek met mijn coach. Vervolgens leef ik weer naar de volgende wedstrijd toe, bijvoorbeeld de dag erna.

Tijdens een trainingsweek train ik gemiddeld 5 à 6 uur per dag. Dit bestaat uit tennis, conditietraining en krachttraining. Een voorbeeld daarvan is voor mij de dinsdag in een willekeurige trainingsweek op Tennisschool van Hulst:

  • 's Ochtends om 6.00 uur opstaan.

  • Van 7.00 uur tot 9.00 uur tennistraining.

  • Van 9.15 uur tot 10.00 uur condititetraining.

  • Van 10.00 uur tot half 12 voetbal (de achterliggende gedachte is conditietraining en het trainen van mentale weerbaarheid, als je al veel uren erop heb zitten die sessie).

  • Rust nemen en eten.

  • Van 15.00 tot 16.30 uur tennistraining/punten spelen.

  • Herstellen om de volgende dag weer fit te zijn.

Zo'n trainingsdag is dus een dagvullend programma. Daarnaast moet ik ook alle zaken rondom het tennis regelen, zoals: toernooischema's maken, reisschema's maken, hotels boeken, vluchten boeken, coaching voor in het buitenland regelen, financiën regelen, naar fysiotherapeuten om mij blessure preventief te laten behandelen, naar een sportpycholoog voor mentale training en naar een sportdiëtiste voor de juiste voedingsschema's.

Om ook in 2010 de lat in mijn tenniscarrière te kunnen verhogen en mij maximaal te ontwikkelen, heb ik heel hard sponsors nodig. Hier staan natuurlijk tegenprestaties van mijn kant tegenover. Ik verwijs u graag door naar het menu 'sponsors' voor meer informatie over sponsoring en de tegenprestaties. Ook kunt u altijd contact met mij opnemen.


Met vriendelijke groet,Miliaan Niesten» Hier kunt u enkele verhalen lezen van mijn reizen naar toernooien in het buitenalnd!

 

Miliaans sponsors:


Dunlop tennis sponsor van Miliaan Niesten

Intersport van den Broek sponsor van Miliaan Niesten

Sjeng Sports sponsor van Miliaan Niesten

Luistertherapie-Eindhoven sponsor van Miliaan Niesten


 
 
Follow Miliaan Niesten on Twitter